header_2020.jpg

Food Lab Zeeland brengt onderwijs en bedrijfsleven samen

Een belangrijk onderdeel van Horecabeurs Goes zijn de kookwedstrijden. Hierbij worden niet alleen professionele koks uitgedaagd, maar gaan ambitieuze scholieren en leerlingen van diverse mbo’s en hotelopleidingen de strijd met elkaar aan. Food Lab Zeeland organiseert ook dit jaar kookwedstrijden voor leermeesters met leerlingen van het mbo en een kook- en bedieningswedstrijd voor verschillende mbo-opleidingen en hotelscholen.

Food Lab Zeeland is een netwerkorganisatie van Scalda in samenwerking met scholen, waaronder Nehalennia, Pontes Goes/Zierikzee en De Reede en een groot aantal bedrijven uit de horecabranche. Teamleider Michel Schrier legt uit dat het doel van Food Lab Zeeland is om, onder andere door het creëren van een doorlopende leerlijn, goed opgeleide horecamedewerkers te laten instromen op de arbeidsmarkt. “We werken hiervoor veel samen met horecabedrijven die input geven aan het onderwijs in de vorm van bijvoorbeeld masterclasses en het aanleveren van streekproducten. We proberen zo veel mogelijk partijen te betrekken met als doel de kwaliteit van de horeca in Zeeland op hoog niveau te brengen én te houden.”

 

Visitekaartje

Op de eerste dag van Horecabeurs Goes zullen zes koppels van leermeesters en leerlingen strijden om de Zeeuwse Mosseltrofee en de tweede dag gaan zes teams van vier mbo-studenten met elkaar de strijd aan om de Zilte Bokaal in de wacht te slepen. Michel vindt dat de wedstrijden, die Food Lab Zeeland organiseert in samenwerking met verschillende partners waaronder LMG en Kreko, een belangrijk bindmiddel zijn om diverse partijen bij elkaar te krijgen. “De wedstrijden zijn een soort visitekaartje van Food Lab Zeeland. Het is de manier om te laten zien wat de studenten allemaal kunnen. Bovendien spreken wedstrijden erg tot de verbeelding en brengen ze een bepaalde dynamiek en energie met zich mee. Ze zorgen voor leven in de brouwerij en maken ontmoetingen tussen bedrijfsleven en onderwijsland mogelijk. Tijdens Horecabeurs Goes wordt hét platform gecreëerd waar de hele branche bij elkaar komt. Aan de ene kant is het de plek waar nieuwe ontwikkelingen gepresenteerd worden en aan de andere kant is het één grote reünie. Het is mooi om te zien hoe iedereen die van belang is op het gebied van horeca daar samenkomt”.

De deelnemers voor de strijd om de Zeeuwse Mosseltrofee zijn bekend!

Leermeester Leerling Bedrijf

Kees Visser

Jeffrey Buijl

Bij Kees, Zierikzee

Julio de Nooijer

Remy van den Hoed

Golden Tulip Strandhotel Westduin, Koudekerke

Nando van As

 Wilmar Klop

Brasserie De Vierbannen, Ouwerkerk

Alex Minderhoud

Mario de Pagter

Brasserie de Olmen, Serooskerke, Walcheren

Marco van der Wijngaard

Rabab Kassi 

’t Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht

Angelo Joos

Tessy Block

Restaurant Place du Marché, Philippine

 
Jury    

Willem Himmelreich

Voorzitter

Meesterkok

Frans Gerritse

Jurylid

Meesterkok Unilever Foodsolutions

Sjaak Jobse

Jurylid

Meesterkok

John van Beveren

Jurylid

SBB (Zuidwest-Nederland)

Programma Zeeuwse Mosseltrofee

De deelnemers voor de strijd om de Zilte Bokaal zijn bekend!

1. Koning Willem I uit ‘s Hertogenbosch
2. Scalda, College voor Hotelmanagement en Gastronomie uit Middelburg
3. ROC Amsterdam uit Amsterdam
4. Albeda College uit Rotterdam
5. De Rooi Pannen uit Breda
6. Hotelschool Ter Duinen uit Koksijde (België)

Jury    

Armijn van Nierop

Voorzitter

Chefkok/eigenaar Armijn

Laurent Smallegange

Jurylid koken

Chefkok Spetters*

Joost Ruiten

Jurylid koken

Chefkok Kookstudio Thorn

Monica Tsang

Jurylid bediening

restaurant O&O

Manon van Oosten

Jurylid bediening
en tafelaankleding

Duni

Marcel Glas

Jurylid wijn-spijs

wijnimporteur Oud Reuchlin & Boelen

Jack Metsemakers

Jurylid wijn-spijs

accountmanager Nuova Sardegna

Programma Zilte Bokaal